Iğdır Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü Genel Bilgiler

Bölüm Başkanı : Dr. Öğr. Üye. Volkan Duran

Öğretim Elemanları :  

Doç. Dr. Sait Yıldırım

Dr. Arş. Gör. Selvihan Polat

Program Hedefleri

Bölümün görevini yerine getirmek için öğretim üyelerimiz aşağıdakileri yapar.

Bilim ve psikoloji ile ilgili teoriler ve kavramlar üzerine üst düzey sınıf eğitimi sağlamak.

İlgili laboratuvar ve denetimli araştırma deneyimleri sağlayarak öğrencileri deneysel psikolojiye dahil etmek.

İlgili, denetimli, profesyonel pratik, servis ve staj deneyimleri sağlayarak öğrencileri klinik / psikolojik danışma psikolojisine dahil etmek.

Sınıf içi eğitim sağlayın ve eleştirel düşünme, ahlaki ve etik muhakeme, sözlü ve yazılı iletişim ve dijital okuryazarlığı teşvik eden ve kolaylaştıran etkinlikleri teşvik etmek.

Bireyler ve kültürler arasındaki çeşitliliğe saygı ve anlayışı ve anlayışı teşvik etmek için sınıf öğretimi ve deneyimsel etkinlikler sağlamak.

Bireysel öğrenci ihtiyaçları ile ilgili akademik önerilerde bulunmak.

Öğrencilerin ve meslektaşların kişisel ve mesleki gelişimlerini teşvik etmek ve desteklemek.

Öğrencilerin ve meslektaşların hizmetlerini ve sosyal sorumluluklarını tanıtmak ve desteklemek.

YÖK tarafından lisans psikolojisi bölümü için belirlenen kurallara uygun bir eğitim vermek.


Iğdır Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü Tarihçe

​Psikoloji Bölümü, Iğdır Üniversitesi Rektörlüğünün, Fen Edebiyat Fakültesi bünyesinde bölüm ve ana bilim dalları açılmasındaki teklifi ile 2547 sayılı kanunun 2880 sayılı kanunla değişik 7/d-2. maddesi uyarınca 16.06.2011 tarihli Yükseköğretim Yürütme Kurulu toplantısında alınan karar ile kurulmuştur.

​Iğdır Üniversitesi Rektörlüğünün 25.07.2014’te Fen-Edebiyat Fakültesi bünyesinde bölüm ve ana bilim dalları açılmasındaki teklifi ile yukarıdaki aynı madde uyarınca, 24.09.2014 tarihli Yükseköğretim Yürütme Kurulu toplantısında alınan kararla, Psikoloji Bölümü bünyesinde dört anabilim kurulması uygun görülmüştür.

Iğdır Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü Çalışma Konuları

​Psikoloji bölümü, çok yönlü bir disiplin olarak; insan gelişimi, spor, sağlık, klinik, sosyal davranış ve bilişsel süreçler gibi birçok alt çalışma alanını içerir.  Psikolojinin alt dalı sayılabilecek alanlar ise şu şekildedir; Sosyal psikoloji, Sağlık psikolojisi, Adli psikoloji, Çevresel psikoloji, Eğitim psikolojisi, Gelişim psikolojisi, Karşılaştırmalı psikoloji, Topluluk psikolojisi, Bilişsel psikoloji, Klinik psikoloji, Deneysel psikoloji.

​Psikoloji eğitimi için, lisans eğitiminin yanı sıra, uzmanlık için yüksek lisans eğitimi almak gerekir. Bir psikolog, kendi kliniğini açabilmesi için yüksek lisans yapmak zorundadır. Çalışma alanları ise genel olarak şöyledir:

​Eğitim kurumları, Kreşler, Rehabilitasyon merkezleri, Hastaneler, Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Ceza Evleri, Bakanlığı, İl Sağlık Müdürlükleri, AB (Avrupa Birliği) projeleri, Valilikler, Belediyeler.